2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

neljapäev, 27. juuni 2013

The Book of Secrets

Raamat: The Book of Secrets by Elisabeth Joy Arnold (2013) 
Hinne: B
Lühikokkuvõte: http://www.goodreads.com/book/show/15981697-the-book-of-secrets 
Nad on olnud üle kahekümne aasta abielus, ning ühel ööl leiab Chloe Sinclair, et ta abikaasa Nathan on läinud. Kõik mis temast maha on jäänud on kiri seletusega, et ta on pidanud tagasi minema nende lapsepõlve linna, kohta kuhu Chloe enam kunagi minna ei taha.

Püüdes Natega ühendust saada, leiab Chloe mehe märkmiku, mis on peidetud raamatu Lõvi, Nõid ja Riidekapp kaante vahale. Märkmik on kirjutatud kodeeritult, ning sinna on peidetud ammu unustatud saladused nende ühisest minevikust ning vihjed, miks on Nate peale kõiki neid eemaloleku aastaid taas koju läinud. Chloel näeb vaeva märkmiku sisu dešifreeriminsega ja samas meenuvad talle ka hetked nende noorusest: päev kui ta kohtus salapäraste Sinclaire lastega ja ohtlikud mängud, mida nad mängisid, et oma probleemsest lapsepõlve eest põgeneda; esimene Nathani suudlus, kui nad ööbisid rannal nagu Robinson Crusoe; keeruline Romeo ja Julia loost inspireeritud plaan, mille nad koos Natega sepitsesid, et Nathan saaks põgeneda oma range isa haardest. Mida rohkem ta Nathani kirjutatut ära on dešifreerinud, seda enam tuleb päevavalgele tõde, mis purustab kõik selle mida Chloe on siiani arvanud teadvat oma abikaasa, tema pere ja ta enda kohta. 
Drama, Criminal 

Taas kord raamat NetGalleyst, mida ma ilmselt muidu poleks kunagi lugenud.
See oli üks ülimalt huvitav, emotsionaalne, depressiivne, õõvastav ja hirmutav raamat.

Lisaks sellel, millest on juttu sisukokkuvõttes on raamat veel ka raamatutest, lapsepõlve raskustest, noorukiea kasvuraskustest, täiskasvanute lahkukasvamisest, petmisest, usaldamatusest, saladustest, süvausklike ohtlikusest, lapseröövist, kättemaksust, andestusest.

Kuigi tegu oli tõsiselt depressiivse looga, oli ta siiski ülimalt huvitav, eriti mulle, raamtukoile, sest raamatu algusest peale on juttu raamatutest. Nii huvitav oli lugeda, millised on ameerika noorte raamatud, mille najal nemad üles kasvavad ja samas mõelda, kuna mina samu raamatuid lugesin ja millised olid minu lapsepõlve raamatud.

Kuid lisaks raamatutele on lugu ka palju tõsisemast teemast – lapseröövist. Raamat algab 25 aastat peale lapseröövi, kui süüdistatu vanglast vabaneb. Tasapisi hargneb lahti ka kogu ülejäänud lugu, alustades laste esmakohtumisega, sealt edasi juba teismeliseeaga, lapse sünd, siis lapse rööv, süüdlase leidmine, möödunud kakskümmend viis aastat ja ... Lõpp oli mingil hetkel juba etteaimatav, eriti kui arvestada kui palju on sel aastal Ameerikas leitud ammu röövitud inimesi, siis tundub see raamat sobivat nagu rusikas silmaauku.

Mis teeb selle raamatu õõvastavaks – usklikud inimesed. Ja mitte lihtselt usklikud, vaid süvausklikud, pea kultusele lähenevad usklikud. Kuidas saab keegi mõelda, et tema teguviis on õige, et ta on oma tegudega karistanud kedagi kolmandat, kui tegelikkuses rikub ta oma tegevusega teiste inimeste elud aastateks ja mille pärast, sest tema arvates on Jumal talle näidanud õiget teed! Ja selliseid inimesi on ka päriselt olemas! Kohutav.

Kuid raamat oli vaatamata oma masendavale ja õõvastavale sisule väga hea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar