2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 28. aprill 2014

On the Edge of Darkness

Raamat: On the Edge of Darkness by Barbara Erskine (1998)
Hinne: A
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/383950.On_the_Edge_of_Darkness   
Adam Craig on neliteist kui ta kohtab ühel üksikul mäetipul, Kelti kivide kõrval, Soti mägismaal Bridit, eksootilist, mustlaslikult riietatud ning imelikult käituvat tüdrukut, kes teda paelub. Neist saavad sõbrad, aja möödudes kirglikud armastajad. Bird viib teadmatuses oleva Adama kuuendasse sajandisse, kus Brid õpib Druidi preestrinnaks, ning ta on kogunud juba väga palju teadmisi iidsetest müsteeriumitest ning võimsast maagiast. Bridi kiindumus Adamasse on aga võrdväärne reeturlikkusega Bridi inimeste jaoks ning selleks et pääseda hukkamisest põgeneb ta Adama järele tema aega Edinburgi, kuhu Adam on läinud meditsiini õppima. Aja möödudes tekivad aga Adamale uued sõbrad ning ka uued armastused, mis muudavad aga Bridi kontrollimatult vihaseks. Viiekümne aasta jooksul, läbi Šotimaa ja Inglismaa, jälitab Bridi Adamat kui kuri vari. Viimaks läheb selleks vaja Adama lapselast Bethi, et avastada saladus, mis aitab vabastada neid Bridi needusest.
Romance, Time Travel,

Barbara Erskine on üks fantastiline kirjanik. Kunagi ammu, u 15 aastat tagasi lugesin ma ta esimest raamatut, mis on ka eesti keelde tõlgitud. See raamat jäi minuga kohe väga kauaks, ikka tükk aega veel seedisin kõike loetut, kuid mis minuga ei jäänud oli raamatu pealkiri ja kirjaniku nimi. Aastaid hiljem hakkasin otsima, et mis selle raamatu pealkiri küll ometi oli. Sisu ju mäletan – tudeng laseb end oma õppejõul hüpnotiseerida ühes näidistunnis ja seega läheb tudeng tagasi oma eelmisesse ellu, kus tal oli võimukas ja julm abikaasa ning armukeseks abikaasa vend. Asi läheb aga hulluks siis kui neiu hakkab minevikku tagasi minema ka ilma hüpnoosita, suvalistes kohtades, suvelisel hetkel ja üks hetk on tal suisa raske minevikust tagasi saada. Lõpuks saab ta minevikust välja ja siis selgub, et tema õppejõud ja tema vend on tema mineviku abikaasa ja armuke.

No aga selle põhjal ju raamatut ei leia, eriti kui mäletad, et pealkiri oli mingi Punane emand või Punane krahvinna või … ühesõnaga viimase õlekõrrena kirjutasin Rahvusraamatukogu infoaadressile ja nemad oskasid mulle öelda, et tegu on Barbara Erskine raamatuga Hay Emand. Pärast seda otsisin ma ka kõik ta teised raamatud välja ning hakkasin neid otsast Waterstone raamatupoest tellima. Eesti keelde on tal tõlgitud veel ka teine raamat – Kesköö on üksildane paik – üks tõsiselt hea õduslugu kus Erskine kohtuks nagu Stephen Kingiga. Aga see selleks.

Nüüdseks olen ma siis oma lugemistega jõudnud juba tema kaheksanda raamatuni On the Edge of Darkness.

Taas kord on tegu ühe fantastilise looga, kus on ajas rändamist, armastust, õelaid hingi, maagiat, uskumatuid arusaamatusi, kohtutavaid õnnetusi ja üllatav lõpp.

Lugu siis poisist, kes kohtub tema lapsepõlve kõige raskemal hetkel ühe metsiku kuid huvitava tüdrukuga, kes aitab tal üle saada vanemate lahkuminekust ning teiste küla laste põlgusest. Igal suvel veedavad nad koos pikki päevi ja vahel ka öid. Mida vanemaks nad saavad seda intiimsemaks nende seiklused muutuvad, kuid see on ju lapsepõlve ja suve armastus ning peagi hakkab Adam mõtlema, et tegelikult ta ei taha Bridiga enam koos olla, sest ta tahab minna Edinburgi arstiks õppima. Ka Bridgil tuleb õppida, kuid kuna ta on rikkunud Druidide koodeksit, käies tulevikus Adamal külas, siis on Bridi onu valmis ta jumalatel ohverdama. Et hukkamisest pääseda põgeneb Brid tulevikku.

Kuid Adam on Edinburgis ja kool on talle tähtis ja siis tutvub ta seal Lizaga, kellesse ta armub, keda Brid ähvardab tappa ja siis ka Janega, kellega ta abiellub, siis armub ning lapse saab …
Brid on vahepeal hullumajja sattunud, sest kui Adam Edinburgist lahkus ja nendevaheline side nõrgemaks jäi, muutus ka Bridi tervis üha nõrgemaks. Kuid hullumajas olles jätkab ta siiski Adama jälgimist, nüüd siis kassi kujul, ühe väga julma kassi kujul. Ja ega ta ka Lizat pole rahule jätnud.

Adama ja Liza lapsed kasvavad üheskoos ja aja möödudes nad armuvad ja Liza tütar jääb rasedaks ja nii sünnibki Beth. Kahjuks suudab Bird oma armukadeduses tappa ka lapsed ja Liza abikaasa ja ka Adama abikaasa Jane.

Ja sedasi ongi möödunud sellest hetkest kui Adam kohtus mäenõlval ühe kummalise tüdrukuga üle viiekümne aasta, Adam on vana ja koondanud kogu oma viimsegi jõu otsimaks võimalust Bridiga taas kohtuda, et teda tagasi tema aega aidata. Selleks et tal see õnnestuks peab ta aga peaaegu ise elu kaotama, veel paar süütut inimest peab surema Bridi käe läbi ja lõpuks …
Kui te olete näinud filmi Mr. Nobody, siis te ilmselt kujutate ette kuidas see raamat lõppes. Kogu lugemise ajal ma mõtlesin, et see võiks nii lõppeda, sest kuigi see on Barbara Erskine raamat, siis ta ei saa ju nii julm olla ja näed, lõpp oligi nii nagu ma arvasin, kuid …

Fantastiline lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar