2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 31. juuli 2014

The Paradise War


Raamat: The Paradise War (The Song of Albion #1) by Stephen R. Lawhead (1991)
Hinne: B
Uniste Oxfordy kirikutornide vahelt sõidab Lewis Gilles põhja poole otsima müütilist elukat keset Šotimaa lagendikke. Ta ei oota sellest muud kui üht toredat nädalavahetuse ettevõtmist, kuid ühtäkki leiab Lewis end kahe maailma müstilises kohtumiskohas, vahepealses ajas – ning keset võitlust hea ja kurja vahel.

Iidsed Keldid ei eristanud meie maailma ja teist maailma: need kaks olid nende jaoks omavahel seotud ning sõltusid teineteisest. Paradiisi Sõjad ületavad nende kahe maalima vahelise piiri kui Lewis Gilles satub silmitis iidse müsteeriumiga – ning kosmilise katastroofi algusega.
History, Adventure, Mythology,

Tegu on taas kord ühe toreda leiuga NetGalley’st.

Lugu on siis kahest tudengist – Lewis, kes on Ameerikast tulnud õppima Oxfordi ülikooli ajalugu, ning peale baka lõpetamist jääb ka magistrisse, valides oma erialaks Kelti mütoloogiad. Tema „toanaaber“ Simon on kõrgseltskonna rikas võsuke, kes õpib natuke seda ja natuke teist, enamasti majandust, kuid veedab suurema osa ajast lihtsalt oleledes ja pidutsedes.

Siis kui Lewis on hõivatud oma diplomitöö kirjutamisega, kisub Simon ta kaasa reisile Šotimaale, et minna uurima, kas kollases ajakirjanduses olnud artiklil on ka tõepõhi all, või on lihtsalt üks uskumatu lugu kokku kirjutatud. Lewis kes tegelikult pole väga huvitatud Kelti mütoloogiast, laseb Simonil end siiski ära rääkida, ning nii nad satuvadki kohta, kus väidetavalt oli surnud iidne ürgveis. Looma ennast küll enam kohal pole (teised teadlased on juba jõudnud ta korjuse minema vedada) kuid talunik, kelle maal loom välja oli ilmunud, on enda kätte jätnud oda, mis looma tappis. Simoni huvi suureneb veelgi, ning nii jõuavad poisid ka kivikalme juurde, kuhu Simon sisse kaob.

Mööduvad kuud, Simon ei ilmu välja ja lõpuks kui Lewis usub juba end hulluks minevat, satub ta kokku ühe teise Kelti mütoloogiate teadlasega, kes usub Lewise juttu Simoni kadumisest ning viib Lewise kiiresti tagasi Simoni kadumise kohta. Teel Šotimaale räägib Lewise kaaslane talle sellest, kuidas meie maailm ja Teine maalil on omavahel seotud, ning sellestki, et ilmselt on kahe maailma vaheline tasakaal kadumas, ning Teisest maailmast tilgub läbi asju, mis kunagi meie maailma sattuda ei tohiks. Keegi peab tasakaalu taastama või avastama probleemi tagamaad. Seekord on siis Lewis see kes kaob.

Ta avab silmad uues kohas, mis on hingematvalt ilus (roheroheline rohi, sinisinine taevas, õhk on magus, vesi on kristallpuhas, kõik ümberringi on ülivõrdes) kuid samas äärmiselt eluohtlik. Nimelt avastab Lewis end peagi kahe üksteist ründava salga vahelt. Selles segaduses, kui Lewis püüab ellu jääda, avastab ta ühtäkki, et Simon püüab ta elu päästa, rebides tal kaasaegseid riideid seljast ning tänapäevaseid vidinaid küljest. Simon näeb välja täpselt nagu kohalikud – loomanahkades poolpaljas ning sõjavärvides – ning ta ka räägib kohaliku keelt. Kuigi Simon on Lewise jaoks kadunud olnud paar kuud, on Lewis oma teada olnud Teises maailmas juba neli aastat.

Simon tutvustab Lewist kohaliku olukorraga ning tutvustab Simonit ka valitsevale kuningale, kes saadab Lewise sõjakooli. Lewis veedab selles sõjakoolis/saarel seitse aastat, õppides kõike mida peab üks korralik sõdur teadma ning tutvudes lähedalt ka sõjakooli „direktrissiga“ ning tema tütardega.

Seitsme aasta möödudes ei mõtle Lewis enam nii väga tagasi oma aega ja maailma minekust, ta on omandanud kohaliku keele ja kombed ning ta ei taha ka saarelt veel lahkuda, kuid kuningas on talle järele saatnud ja tal tuleb minna.

Kuid saarelt lahkudes selgub, et mitte kuningas ei oota teda vaid hoopis kuninga pealaulik. Lewis viiakse kaasa järgmisele saarele, kus on kogunenud kõik Albioni kuningate pealaulikud ja nende abid, et arutada Albioni ähvardavat ohtu. Kogunemine lõppeb ebaedukalt, kuid enne kui nad saarelt lahkuvad püüab kuninga pealaulik siiski veel korra selgusele saada, kes on ohu taga, ning äratab tahtmatult üles veelgi suurema õuduse. Püüdes õudust tagasi hoida veelgi suuremast hävingust jätab küll kuninga pealaulik oma elu, kuid ta annab oma viimase hingetõmbe Lewisele.

Kui Lewis taas meelemärkusele tuleb on tagasi oma sõjakoolis, kuid peagi tuleb tal talvele vaatamata võtta ette raske teekond kuningalinna. Kohale jõudes leiab ta eest aga vaid hävitatud linna ning tapetud elanikud. Paremini pole ka läinud teistes ümbruskonna linnades.

Kui siis Lewis lõpuks kohtub taas kuninga, printsi ja Simoniga, ootab neid kõiki ees väga raske teekond kuningriigi põhjapoolsemasse tippu. Teekonnal ei tule neil võidelda vaid külma, nälja ja väsimusega vaid ka allmaailmast vabanenud deemonitega.

Kui endine kuninga pealaulik suri, andis ta Lewisele koos oma viimase hingetõmbega ka teadmised Albioni Laulu asukoha kohta, kuid Lewis oli selle kogu selle šoki käigus unustanud. Nüüd kui nad lõpuks jõuavad pärast suuri raskusi oma sihtkohta, hakkab Lewis koos uue pealaluliku abiga meenutama ning lõpuks ka leiab kaotatud teadmise.

Kui kõige raskem on möödas, mõistab Lewis, et Albioni ja meie maailma vahelist tasakaalu ei ähvarda mitte keegi muu kui tema ja Simon, seega annab ta endast parima, et neid tagasi õigesse aega viia, kuid …

See oli üks väga huvitav ja väga hästi kirjutatud raamat. Jutt on sujuv ja keskendub kõige tähtsamale, jättes ära mõttetud ilustused ja heietused. Mind küll pani imestama, et miks on peategelaseks tudeng, kes õpib Kelti kultuuri, kuid sellest tegelikult üldse huvitatud pole, kuid tegelikult tuli tema teadmatus loole paljuski kasuks.

Väga ladus ja kaasakiskuv lugu. Nüüd võtan peagi ette järgmise selle sarja raamatu The Silver Hand

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar