2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 1. september 2014

California

Raamat: California by Edan Lepucki (2014)
Hinne: C
See maailm, mida Cal ja Frida on siiani teadnud, on kadunud ning nad on laguneva Los Angelese seljataha jätnud. Nüüd elavad nad keset metsikut loodust hütis, töötades külg külje kõrval ning püüdes oma päevi meeldivaks muuta vaatamata nende isolatsioonile ning raskustele millega neil silmitsi seista tuleb. Neid närib pidev hirm tuleviku ees ning samas leinavad nad taga minevikku mida enam elustada ei saa ja ainust lohutust leiavad nad üksteisest. Kuid nende ebakindel kindlus mille nad endale loonud on paiskub uppi kui selgub, et Frida on rase.

Teadmatus hirmutab neid ning nad pole kindlad kas suudavad last üksi kasvatada, seega võtavad Cal ja Frida ette teekonna lähimasse kaitstud ning paranoilisse asundusse, millel on oma tumedad saladused. Need inimesed võiks neile pakkuda kindlustunnet, kuid peagi mõistavad Cal ja Frida et see kogukond on omamoodi samuti neile ohtlik. Selles tundmatus maailmas, kus kõik ja igaüks võib endast kujutada ohtu, peavad noored kiiresti otsustama, keda nad võivad usaldada.
Drama, Dystopia

Tegemist on ühe huvitava düstoopilise looga. Kui tavaliselt on düstoopia lood pubekatest/noorukitest, kes peavad maailma päästma, ning kes leiavad oma elu armastuse, siis see lugu ei ole armastuse leidmise lugu, see on draama noorest abielupaarist, kes ei torma maailma päästma, vaid püüavad päästa oma enda väikest, nüüdseks suurenevat peret.

Lugu saab alguse sellel hetkel, kui Frida loeb päevi ja avastab, et ta päevad on hiljaks jäänud. Selleks hetkeks on nad juba aastaid metsas elanud ja teavad väga hästi millega neil tuleb silmitsi seista kui nende pere kasvab. Nende aastate jooksul on nad suhelnud ühe teise perega, kes elas nende ligiduses metsas, seega on Cal kuulnud Bo’lt, et umbes kahe päeva tee kaugusel peaks olema üks asundus, kuid see asundus on väga tugeva valve all ja seal elavad inimesed on vägagi paranoilised võõraste suhtes.

Kuid neil ei ole teist võimalust, kui nad tahavad last. Seega lähevad nad otsima seda imelikku asundust. Kohale jõudes saavad nad nii meeldivate kui ka ebameeldivate üllatuste osaliseks. Nad püüavad kogukonnaga sulanduda, püüavad omaltpoolt anda midagi vajalikku sellele kogukonnale. 

Samal ajal, kui lugu liigub edasi, pakutakse lugejatele ka piisavalt pilguheite minevikku, et nad mõistaks miks on suurlinnad varemetes või siis aiaga piiratud ning sissepääs on vaid väga rikastel inimestel, kuidas noorpaar kohtus, miks nad linnast lahkusid, mida nad leidsid eest metsa tulles, kuidas nad on elanud kõik need aastad, kuidas tekkis see asundus kuhu nad jõudnud on, miks on selle sunduse inimesed paranoilised ja miks on neil sellised imelikud reeglid.

Mingi moment ma olin valmis raamatut pooleli jätma, sest ma ei suutnud kuidagi ette kujutada, et see lugu võiks positiivselt või vähegi õnnelikult lõppeda, sest kõik vihjed minevikule ning võimalikult tulevikule olid tumedad, kuid ma jätkasin siiski lugemist. Ja lugu polnud ju sugugi paha, väga hea isegi, lihtsalt lõpp oli kuidagi vale. Mina oleks loo lõpetanud eelviimase peatükiga, sest viimane peatükk oleks nagu hiljem järelmõttena juurde lisatud nende jaoks, kes kohe peavad kindlalt teadma, et lugu lõppes õnnelikult, kuid kui aus olla, siis isegi peale seda peatükk on siiski suur võimalus et see kõik …

Aga jah, üleüldiselt oli tegu ühe huvitava düstoopilise looga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar