2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 26. jaanuar 2015

The Rabbit Back Literature Society



Raamat: The Rabbit Back Literature Society / Lumikko ja yhdeksän muuta by Pasi Ilmari Jääskeläinen (2006 Soome keeles, 2015 Inglise keeles)
Hinne: B
Kuulus lasteraamatute autor Laura White (Laura Lumikko) on valinud vaid üheksa inimest enda õpilasteks ning Rabbit Back Kirjandusliku Ühingu liikmeteks, see on eliit grupp kirjanikke, kes kõik elavad või on elanud Rabbit Back (Harjukaubunkin) linnakeses. Nüüd on siis valitud ka kümnes liige: noor kirjandusõpetaja Ella.

Peagi avastab Ella, et see Ühing pole sugugi see mis tundub. Mis on see müstiline rituaal nimega Mäng? Millega seletada seda salapärast kadumist Laura White talvepeolt? Miks sõnad muudavad isemeelsest raamatutes asukohti? Kas varem on olnud ka keegi teine kümnes liige? Tasapisi, kui Ella uurib Ühingut ja selle ajalugu, tulevad imavalgele vägagi murettekitavad saladused, mis on aastaid olnud maetud, kuid hakkavad nüüd ilmsiks tulema …
Fiction, Fantasy, Mystery, Romance, Paranormal

Naljakas kogemus on lugeda Soome kirjaniku raamatut Ingliskeelsena, kuid mul on selliseid raamatuid veel NetGalleyst küsituid, seega siis nüüd esimene linnuke.

Tegemist on siis ühe tõsiselt huvitava looga ühest väikelinna raamatuühingust, mis on Soome kirjandusmaailma andnud kümme kuulsaimat kirjanikku – nende õpetaja/juht Laura White, kelle sulest on tulnud kuulus lasteraamatute sari ja üheksa teist kirjanikku, kes kõik kirjutavad väga erinevatel teemadel.

Ella Milana on noor asendusõpetaja, kes on nagu ka paljud teised saatnud oma väikse kirjatüki kohalikku ajalehte, lootes, et äkki valitakse tema selleks kümnendaks õpilaseks, keda Laura White oma kolmkümmend aastat tagasi lubas.

Ella avastab tänu ühe õpilase vägagi mööda pandud kirjandile Kuritööst ja Karistusest, et Rabbit Backi raamatukogus on raamatud, mis ei ole päris selle sisuga, mida tema oma kooliajast mäletab, kuid raamatu autor ja raamatu pealkiri on õiged. Ta asub uurima, millest selline anomaalia tingitud on, kuid raamatukogu hoidja ja üks Ühingu kirjanikest hoiatab teda oma nina nendest asjadest eemale hoidma. Üllatunud ja segaduses Ella ei taha siiski oma uuringut jätta, kuid elu segab vahele ja ta mõtted liiguvad korraks hoopis süngematel teemadel.

Kui ta isa surmale järgnenud leinast üle saab, meenub talle, et seesama raamatukogu hoidja ütles talle, et Laura White on ta valinud Ühingu kümnendaks liikmeks. Kuid sellel peol, kus Ella peaks esimest kohtuma esimest korda kuulsa kirjanikuga, kaob kirjanik jäljetult kõigi silme all.

Kõik on nii segane ja ebakindel, kuid kuna üks teine kirjanik on Ellale rääkinud Mängust, mida kõik need üheksa kirjanikku on omavahel aastaid mänginud, siis hakkab ka Ella seda Mängu kasutama selleks, et mõista millesse teda tegelikult tõmmatud on. Mäng on julm ja võib Mängus osalised jätta kurnatult magama mitmeks päevaks, kuid tänu sellele mängule on kõik need kirjanikud kogunud kogemusi oma raamatute jaoks, mida nad ise kogenud pole.

Kogu see lugu on nii kaasakiskuv. Siin on armastuslugu, õuduslugu, paranormaalne lugu, kriminaalne ja müstiline lugu kokku kirjutatud. Kogu raamatu lugemise ajal püüdsin ma ära arvata mismoodi lugu lõppeda võiks, kes võiks olla kes ja kes teab mida ning kes tegi mida, kuid lõpuks oli lõpp ikka hoopis midagi muud, kui ma arvatagi oskasin. Mulle tundub, et see Rabbit Backi/ Harjukaubunkin mets on seotud Maggie Stiefvateri The Raven Boys raamatute metsaga.

Kuna herr Jääskeläinen väidab oma raamatus, et Eesti mütoloogias on kõndivad puud ja mina ei suuda kohe kuidagi meenutada, millises muinasjutus olid kõndivad ja rääkivad puud (kui Tolieni raamatud ja Norra muinasjutud välja jätta) siis äkki oskab keegi aidata?

Aga lugu ise oli väga hea ja äkki tõlgitakse ka see Eesti keelde nagu on tõlgitud tema raamat Taevast kukkunud loomaaed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar