2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 5. august 2015

The Ladies' Paradise (Daamide Õnn)



Raamat: The Ladies’ Paradise by Emile Zola (1883)
Hinne: A
Daamide õnn on kaasakiskuv lugu ambitsioonidest ja armastusest keset uskumatud kaubamaja sündi 1860 ndate Pariisis.Octave Mournet on ärigeenius kes muudab tagasihoidliku kangapoe tohutult edukaks kaubamajaks, kasutades oskuslikult ära naisklientide ihasid ning ühtlasi hävitab ka oma väikeärimeestest konkurendid. Läbi tagasihoidliku müüjanna Denise silmade vaatame me kuidas see tohutu kauplus seestpoolt töötab, millised suhted ja intriigid saadavad töötajaid ning millised inimlikud draamat käivad kaasas järeleandmatu sooviga saavutada äris tipptaset.
Classics, Romance, Drama

Ma sattusin hiljuti BBC Entertainmentilt nägema paari osa sarjast The Paradise, mis on loodud sellest raamatust inspireerituna ja seega tahtsin ma ka lugeda seda päris lugu, seega kui ma sattusin sellele raamtule Rahvaraamatus, siis ei saanud ju teisiti, kui tuli osta. Kuid raamatu eestikeelne nimi „Daamide õnn“ ei andnud mulle rahu, ma ei saanud lahti mõttest, et ma tean seda nime, kas see raamat on mul lapsepõlvekodus äkki olnud, või on see olnud telekas telelavastusena – ja siis tuli välja, et see on aastal 1997 olnud Vanemuise mängukavas, ning ilmselt ma olengi seda nime suurelt korduvalt näinud Riiamäest üles minnes, Vanemuis ees ja selle pärast see nimi mulle tuttav oligi, sest lugu (võin nüüd peale raamatu lugemist öelda) oli mulle küll võõras. Aga sellest BBC sarjast räägime hiljem, esmalt raamat.

Ja raamat on FANTASTILINE. See oleks olnud nagu käsiraamat „Kuidas turustada suurt kaubamaja“ millele lisandusid pildikesed sellest kuidas elati 19 sajandi keskel Pariisis, kuidas inimesed tulid väikelinnadest Pariisi õnne otsima, kuidas väikesete äride omanikud vannuvad alla suurtele kaubamajadele ning kuidas sündisid shopahoolikud. Aegajal ma unustasin, et loen raamatut, mis on kirjutatud aastal 1883, sest see tundus kuidagi nii kaasaegne – noh mitte kõik polnud päris kaasaegne nagu näiteks riided ja vaesus ning see kuidas naistesse ja lastesse suhtuti, kuid see kuidas Mournet Daamide Paradiisi reklaamis, kuidas suur sõi väikeseid, kuidas töötajad püüdsid üksteisel nahka üle kõrvade tõmmata, kuidas vargad tegutsesid ja turvad neid vahele võtsid …

Zola Daamide Paradiis on inspiratsiooni saanud üheksateistkümnenda sajandi suurimast kaubamajast maailmas –Bon Marche, mis asutati aastal 1852 ning aastaks 1877 oli ta kasvanud terve kvartali suuruseks. Pärast Bon Marche avamist hakkas tasapisi Pariisi tekkima ka teisi kaubamaju, kuid ükski neist ei kasvanud nii suureks. Samaaegselt tekkis kaubamaju ka mujal maailmas, ning üks neist on ka Selfridge Londonis (1909), mis on samuti tänu telesarjale kuulsaks saanud.

See oli üks suurepärane vaheldus kõigile nendele tänapäeval kirjutatud „ajaloolistele“ armastusromaanidele.

Kuid nüüd tagasi telesarja juurde. Miks ma ütlen, et telesari on vaid inspiratsiooni saanud Zola raamtust, sest raamatut ja sarja seob vaid üks nimi – Denise, kõik muu on erinev, võib-olla natuke meenutav, kuid erinev.

Alustagem sellest, et tegevus pole mitte Pariisis vaid Põhja Inglismaal (Šotimaa lähistel), ning kauplus pole mitte Daamide Paradiis vaid lihtsalt Paradiis.

Raamatu Denise tuleb Pariisi koos kahe noorema vennaga, onu ei võta neid enda juurde, kuna ka tema äri kiratseb ja seega läheb Denise Daamide Paradiisi tööd otsima. Ta kardab Mournet ja kaotab peagi oma töö rumala arusaamatuse tõttu, elab mitmeid kuid ühe kiratseva vihmavarju tegija üüritoas ja saab siis tööd ühe endise Paradiisi töötaja kangapoes, kuid kuna ka neil ei lähe väga hästi, läheb Denise tagasi Parasiisi, saab seal esmalt oma vana töö tagasi, siis saab temast osakonna assistent ja lõpuks on tal oma osakond, sama aegselt läheb tema onu äril üha halvemini, siis sureb ta tütar, siis abikaasa ning lõpuks läheb ta ise vanadekodusse. 

Sarja Denise tuleb üksi Šotimaa väikesest linnakesest onu juurde, kes ei saa talle tööd pakkuda, seega läheb Denise Paradiisi, kus temast saab üsna pea osakonna juhi asemik juhi haiguse ajal ja Denise jagab pidevalt oma turundusideesid Morayga, kuni ta lahkub poest, et mitte segada Moray abielu Katherine Glendenningiga. Onu juures töötades laseb ta taas oma turundus ideedel lennata ning aitab väikepoodnike Paradiisile vastu hakata, kuid lõpuks läheb ta enne pulmi ikkagi tagasi Paradiisi, ning pulmast ei tule midagi (see oli siis esimese hooaja lõpp). Teises hooajas on Moray saadetud Pariisi kaupu muretsema, Paradiis ei ole enam Moray oma ja üleüldse on kõik peapeale pööratud, kuid ma pole veel teist hooaega lõpuni vaadanud, seega ei saa edasi rääkida …

Aga nagu te juba tähele panite, siis on raamatu Mournetist saanud sarja Moray – väiksest juudipoisist on saanud väike elav šotlane :).

Vaatamata kõigile neile erinevustele on sari siiski väga hea ja ei tasu seda raamatuga võrrelda, sest nagu ma juba ütlesin, on raamatust vaid inspiratsiooni saadud. Aga kindlasti tasub lugeda raamatut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar