2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 18. august 2016

Kõige tumedam tund (The Darkest Hour)



Raamat: The Darkest Hour by Barbara Erskine, tõlge Tiiu Loog (2014, 2016) Varrak, RR, A
Hinne: B+
Armastus on sama ebakindel ja taltsutamatu nagu sõdagi …

1940 aasta suvel oli enamus inimeste silmad pööratud Lõuna Inglismaa taevasse. Lahing Britannia eest oli alanud. Kuid noorel Evie Luckasel on silmi vaid noorele võluvale piloodile, Tony. Eviet ootab ees suurepärane tulevik kunstnikuna, kuid tema tundub lõputult tegevat jooniseid vaid Tonyst. Evie tahab, et Tony vanematele jääks midagi nende pojast, kui sõjas peaks midagi halvasti minema …

Seitsekümmend aastat hiljem püüab Evie eluloost teadaolevaid kilde kokku panna hiljuti lesestunud kunstiajaloolane Lucy. Selleks, et seda teha, peab Lucy välja selgitama saladused, mis ümbritsevad Evie maali, mis on Lucy kodus. Kogemata äratab Lucy oma tegevusega üles väga kaua meelega saladuses hoitud herilasepesa ja Lucy elu hakkavad ähvardama nii minevik kui ka olevik, sest kumbki ei soovi, et rääkimata lugu teatavaks saaks.
History, Drama, Romance

Barbara Erskine on üks kirjanike, kelle raamatuid ma võin alati raudselt lugeda soovitada, sest tema raamatud pakuvad alati kordumatut elamust ning huvitavaid fakte ajaloost. Seega, kui sai teatavaks, et Varrak on taas kord ühe tema raamatutest ära tõlkinud (eelmised on Hay Emand ja Kesköö – Üksildane paik) siis olid mul sõrmed püsti ja kuna ma polnud seda raamatut veel originaalis lugenud, olin ma vägagi hea meelega valmis seda lugema. Nüüd on ta siis loetud.

Seekordne lugu ei lähegi tagasi kõhedasse keskaega, kust olevikku tahavad pääseda nõiad, ravitsejad, rahutud kurjad hinged või muud maagiaga seotud isikud, vaid seekordne lugu on lähiminevikust ja inimhinge halvimast poolest.

Henry Carr
Evelyn Lucas on aastal 1940 üheksateist aastane, andekas kunstnik, kes on sõja alguses läinud tagasi oma vanemate juurde, et olla neil talutöödel abis ja käia visandeid tegemas ja maalimas läheduses oleval lennuvälja. Evie vend Ralph on hävituslendur, seega on üks lennukitest, mis üle nende talumaja lendab lahingusse ja lahingust tagasi ka tema venna lennuk.

Evie maalide müümise ja Sõjakunsti Nõukogule tutvustamisega tegeleb temast kümme aastat vanem naabripoiss Eddie, kellega Evie ka nagu käiks või nii. Kuid kui Evie kohtub ühel õhtul just Šotimaalt kohale lennanud uute lenduritega, on üks neist Tony Anderson, kes küll esialgu ärritas Eviet, kuid tegelikult olid nad mõlemad üksteise jaoks kadunud esimesest silmapilgust ning ei keegi ega miski ei oleks tohtinud neid lahku ajada. Kuid sõda toob inimestes välja nende halvimad küljed, inimesed lähevad kaduma, hukkuvad ning sõja lõppedes peavad ellujäänud edasi minema.

Dame Laura Knight
Lucy Standish on jäänud leseks kolm kuud tagasi. Ta abikaasa sai surma kohutavas autoõnnetuses, kui ta auto teelt välja paiskus ning puuga kokku põrgates põlema süttis. Ta on olnud pärast seda kui unes, kuni ta saab kirja, kus selgub, et tema palve saada toetust, et kirjutada raamatut Evelyn Lucase elust, on rahuldatud. Esialgu ei taha ta seda toetust vastu võtta, kuna nad plaanisid ju raamatu jaoks infot koguda koos abikaasaga, kuid siis veenab teda ta sõber/töökaaslane, et ta ikkagi hakkaks raamatut kirjutama, kasvõi Laurence mälestuseks.

Idee kirjutada raamatut Eviest said nad sellest, kui Laurencel õnnestus osta oksjonilt üks maal, mis oli täiesti arusaadavalt Evie maal, suisa autoportree temast, kuid kuna sellel puudus allkiri, siis ei saanud nad päris kindlad olla. Seega oli kokku lepitud isegi pildi autentsuse kindlakstegemine kuulsa kunstiprofessori juures, kuid Laurence suri ennem, kui see kokkusaamine toimuda jõudis, seega oli pilt endiselt Evie kodus, stuudios.

Dame Laura Knight
Kirja saamise õhtul hakkab Lucy pilti lähemalt uurima ja talle tundus, nagu oleks üks pildi nurk üle värvitud. Õrnalt värvi eemaldades tuligi selle alt välja veel üks inimene, noormees, kes seisis Evie kõrval, hoidis tal õlgade ümbert kinni ja vaatas teda jumaldavalt. Samal öösel näeb aga Lucy oma voodi jalutsis üht teist lennuväe mundris noormeest, kes nagu oleks tahtnud talle midagi öelda.

Kuigi see nägemus Lucyt ehmatas, asub ta hoogsalt Evie raamatu kirjutamiseks ettevalmistusi tegema, otsides üles ta järglased, küsides luba uurida Eviest maha jäänud dokumente ja maale. Kuigi üks Evie pojapoegadest, Mike on valmis teda igati aitama, on pärast Evie surma tema teine pojapoeg Christopher viinud Evie majast ära kõik tema maalid ning kogunud kokku niipalju muid materjale kui ta ära jõudis viia, ning ei soovi Lucyst midagi kuulda, pigem süüdistab teda selles, et Lucy on ise Evie raha peal väljas.

Evelyn Dunbar
Ja nii see lugu siis lähebki, kord vaatame minevikku Evie, Tony, Ralphi, Eddy ja Evie vanemate ellu ning siis jälle Lucy, Mike ja Christopheri ja teiste neid ümbritsevate inimeste tegemisi. Tasapisi hakkab lahti kooruma, mis on see, mida keegi minevikust püüab nii kiivalt varjata, et ta on valmis ka hauatagusest elust kummitama tulema, inimesi mõjutama ning ka asju liigutama. Barbarale kohaselt on siin loos nii kohti, kus varbad tuleb kindlalt hoida teki all ja iga väiksemgi häälitsus hämaras vaikses toas võib panna võpatama, ning ka kohti, kus aju lihtsalt keeldub mõistmast, kuidas võiksid inimesed olla nii julmad nii … mitte isekad aga hoolimatud, ahned, tõprad. Kuigi paaris kohas häirisid mind kordused, kuid mitte kõik ei loe nii ruttu kui mina, ning teistele võib sellest kasu olla, kui mingeid asju üle korratakse.

Taas kord oli tegu suurepärase ajaloolise kõheda armastuslooga. Kuid kahjuks oli taas kord tegu hooletu ja ilmselgelt kiirustatud tõlkega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar