2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 6. september 2016

Rändaja II raamat (Voyager)



Raamat: Voyager (Outlander #3) 2 raamat by Diana Gabaldon  (1993 tõlge 2016) Varrak, RR, A
Hinne: B
„Rändaja” teise raamatu alguses naaseb Claire pärast kahekümne aasta möödumist oma tegelikus ajas, 20. sajandis, Lallybrochi mõisa 18. sajandisse Jamie juurde. Claire loodab, et siia, kus ta ennast taas koduselt tunneb, võiks jäädagi, aga saatusel on oma plaanid. Ta ei tea Jamie vahepealsest elust nii mõndagi olulist, ei mehe seotusest salakaubaveoga ega seda, et Jamie on vahepeal uuesti abiellunud. Sellest lähtuvate probleemide lahendamiseks läheb Jamie õepoeg Ian väikselt hülgesaarelt peidetud varandust ära tooma, kuid langeb aga tundmatu laeva meremeeste kätte. Ilma noore Ianita pole Jamie kojuminek mõeldav ja nii otsustab ta Iani jälgede otsimiseks abi küsida oma Prantsusmaal tegutsevalt veinikaupmehest onupojalt Jaredilt. Koos kapteni ja meeskonnaga saab ta oma käsutusse laeva nimega Artemis ning algab pikk merereis. Nende teed ristuvad Inglise sõjalaevaga Porpoise, kus on valla puhkenud taud. Claire kui elukutseline arst otsustab minna neile abi osutama, lootes peatselt naasta oma laevale, kuid sõjalaeva kapten teeb otsuse täiskäiguga edasi minna, Artemis seljataha jätta ja Claire kõhutüüfuses vaevlevate meremeeste juurde jätta. Nii viivad põnevad ja kohati eluohtlikud seiklused Claire’i ja Jamie üle ookeani.
Romance, Drama, Time travel

Rändaja teine osa on siis see, kus Claire ja Jamie jätavad Šotimaa pikaks ajaks maha jätavad. Kuid see selleks, alustame ikka algusest.

Pärast seda kui nad on rannikult lahkunud lähevad nad loomulikult Lalybrochi. Kuigi esialgu võtab Jenny neid rõõmsalt vastu, siis tegelikult on ta juba sõna saatnud Jamie ja Claire saabumise kohta ka neile, kes pole just kõige rõõmsamad Claire „surnust ülesärkamise“ peale.

Esialgu otsustab Claire jätta Jaime ta uue abikaasa juurde, kuid kui väike Ian talle järgi tuleb teavitades teda, et Jamie on haavatud ja suremas, läheb ta tagasi, et võidelda mehe eest, keda ta armastab, nii vanade vaenlastega, sugulastega kui ka surma endaga.

Selleks, et Jamie ei tembeldataks kahenaisepidajaks, peab ta leppima juristi otsusega maksta oma teisele naisele ning tema tütardele. Seega tuleb minna rannikule ja tuua sealt ära see kuld, mille Jamie vanglas olles leidis, kui ta korraks hüppes käis. Kuid kui Ian saarele läheb, siis röövitakse ta koos rahaga. Jamie ei saa ju koju tagasi minna ja öelda Jennyle, et vaatamata sellele, et õde ei tahtnud et ta tema noorima poja kaasa võtaks, võttis Jamie ta ikkagi kaasa ja siis kohe kaotas ta, seega asuvad nad laeva jälitama.

Esmalt suunduvad nad Prantsusmaale, kus Jared aitab neil selgeks teha mis aevaga oli tegu ja kuhu ta suundus ning siis korraldada ka neile laev, millega neile järgi minna. Prantsusmaal olles, käivad nad ära ka Pariisis, kus kohutakse nii mõnegi vana tuttavaga ning kuuldakse nii mõndagi uut mõne teise tuttava kohta.

Kuigi meri ja Jamie ei saa omavahel hästi läbi, on tema veelgi suurem probleem Fergus ja Marshali. Tema kaks kasulast, kes on nii ülepeakaela armunud, et on otsustanud abielluda. Kuidas Jamie ka sõrgu vastu ei aja, ei jää tal muud üle, kui noored laeva lubada ning neid vähemalt niikaua üksteisest lahus hoida, kuni nad on korralikult laulatatud.

Aga loomulikult ei saa ju nende merereis rahulikult minna. Ühel hetkel kohtuvad nad sõjalaevaga, kus on puhkenud tüüfuse epideemia ja noor kapten röövib Claire, lubadusega ta Jamaical taas vabaks lasta. Seega veedabki Claire ööd ja päevad haigeid ravides ning sepitsedes põgenemist, eriti kui selgub, et sõjalaeval on keegi, kes on Jamie ära tundud ja nad on valmis teda sõjakohtule üles andma. Seega esimesel võimalusel lahkub ta laevalt, kuid Jamie ju ei tea seda ja tema on talle järgi läinud.

Kui Claire jalad taas maad puudutavad ja ta ka tormi üle elanud on, satub ta kokku saksa looduseuurijaga, kes viib ta saare natuke ekstsentrilise pühaisa juurde. Vestluse käigus tuleb välja, et hiljuti on sama saare rannikule kinni jäänud ka üks väike laev, mille kaptenil on ühe käe asemel konks.

Kui siis kogu laevameeskond taas koos on, peetakse lõpuks ka noorte pulm ning sõidetakse edasi Jamaica poole, sest seni kogutud info kohaselt võivad nad Iani sealt leida. Jamaical leiavad nad aga Lord John Grey, kes räägib Clairele asju, mida Jamie pole veel jõudnud/julgenud rääkida.

Pärast orjaturgu on neil veel vaid üks võimalus, kust Iani leida ja see võimalus viib neid kokku veel ühe vana tuttavaga, kellega nad küll kohtuda poleks osanud. Kuigi neile kinnitatakse, et Ianit pole seal, lähevad nad siiski öö varjus tagasi, et oma kahtlustele kinnitust saada. Kahjuks saavad and vaid kinnitust, et Ianit pole enam seal, kuid nad saavad teada, kust teda otsida.
Kui siis lõpuks on Ian vabaks saadud, jõuab neile taas järele sõjalaev, ning torm, mis teeb nende valiku, kuhu edasi minna nende eest.

Juba siis, kui ma esimest korda seda raamatut lugesin, siis ma imestasin siiralt, kuidas Diana suutis Jenny selles raamatus kirjutada hoopis teistsuguseks, kui ta oli esimesel kohtumisel. Tõsi, aega on ka möödunud ja Jenny on palju selle kahekümne aastaga pidanud läbi elama. Teine asi, millest ma ei saanud üle ka esimese osa juures on see, kuidas Claire suudab Šotimaale jõudmisest saati muuta mitmeid kordi riideid ja olla tihtipeale jäetud vaid õhukese alusseeliku väele, kuid vaatamata sellele suudab ta alles hoida karpi rohuga, mille ta oli kaasa toonud, aga aegajalt ongi Diana lugudes selliseid uskumatuid asju ning eks see käib ka ilukirjanduse juurde :). Kuid mis mulle tõsiselt meeldib, on see kuidas ta reaalset ajalugu põimib oma lugudesse – reaalsed inimesed, sündmused – seda on nii põnev jälgida.

Seega see teine osa, on nagu ikka täis üllatavaid kohtumisi/kokkusattumusi, põnevaid eluohtlike hetki ning suuri tundeid. Suurepärane lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar