2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 7. oktoober 2016

The Girl on the Train (Tüdruk Rongis)



Raamat:  The Girl on the Train by Paula Hawkins (2015)
Hinne: C
IGA PÄEV ON KÕIK TÄPSELT SAMA
Rachel sõidab iga hommiku ja iga õhtu sama rongiga. Iga päev rappub ta mööda samu rööpmeid, lennates mööda mugavatest äärelinna majadest, ning peatub iga päev sama märgutule juures saades iga päev hetkeks vaadata sama paari oma kodus hommikusöögilauas. Tal on isegi tekkinud tunne, et ta teab neid. Jess ja Jason, need on nimed, mille Rachel on neile pannud. Nende elu – nii nagu Rachle seda näeb – on ideaalne. Mitte selline nagu oli see elu, mille ta hiljuti kaotas.

KUNI TÄNASENI
Ja siis näeb Rachel midagi šokeerivat. Tal on vaid mõni minut, kuni rong taas edasi liigub, kuid sellest talle piisab. Nüüd on kõik muutunud. Rachel ei suuda seda endale hoida, ning teavitab sellest ka politseid. Kas ta on tõesti nii ebausaldusväärne nagu politsei seda väidab? Peagi on ta sügavalt seotud nii uurimisega kui ka uurimisega seotud inimeste eluga. Kas Rachel on kogu loole rohkem halba teinud kui head?
Mystery, Thriller

Sellest raamatust on nii palju räägitud ja kõik ootavad filmi ning on vaimustuses filmi treilerist. Kuid ennem kui ma filmi juurde jõuan, peaks ikka ka raamatust rääkima.

Et nagu juba ennem öeldud, on sellest raamatust juba ilmumisest saati väga palju räägitud ja ühena läbiva teemana kõigist juttudest jäi meelde see, et lugu on alkohoolikust, kes arvab end näinud olevat midagi majas, millest ta pidevalt mööda sõidab. Seega ei olnud ma esialgu väga huvitatud selle raamatu lugemisest, sest mul pole erilist tahtmist lugeda purjus naisest ja tema sonimistest. Kuid ma otsustasin siiski raamatu enne filmi läbi lugeda. Ning taas kord oli tegu raamatuga, millest on teiste kommentaare lugedes tekkinud hoopis teine ettekujutus, kui tegelikus on.

Minu jaoks ei ole see vaid Racheli raamat, seda pole ta ka kirjaniku jaoks, sest temagi on ju eraldi välja toonud kolme naise elud – Racheli, Megani ja Anna. Rachel on siis see, kellel on probleeme alkoholiga, kes on juba aastaid olnud ühtlases vines, alates sellest kui ta ei suutnud oma abikaasaga kuidagi rasedaks jääda ning see süvenes veelgi, kui ta avastas et ta abikaasa teda petab, siis ta maha jättis ning peagi sündis tal tema armukesega (tolleks hetkeks juba uue abikaasaga) tütar. Rachel on oma töö kaotanud, kuna ta ei suutnud enam ka tööl kainena püsida, ning nüüd elab ta oma endise kursaõe juures juba teist aastat (kuigi läks sinna vaid paariks kuuks), sõidab iga päev Londonisse, nagu läheks tööle ja eredaim hetk ta päevas on näha rongiaknast paari, kelle suhe on tema jaoks ideaalne.

Megan on noor koduperenaine, ta oli alles hiljuti galeriipidaja ja natuke aega ka lapsehoidja, kuid hetkel ei ole tal tööd ja ta ka eriti ei otsi tööd, sest ta pole päris kindel, mida ta teha tahab. Kuid kuna tal on palju aega käes, siis teeb ta oma abikaasa selja taga asju, mida ta ei peaks tegema. Ta lapsepõlv oli õnnelik, tal oli vend, kellega nad said suurepäraselt läbi ja unistasid ühistest metsikutest reisidest, kuid kui ta vend avariis surma sai, muutus ta elu täielikult. Pärast seda on ta end korduvalt muutnud ja ta ei tea päris täpselt isegi, kes ta on, kuid ta püüab end alati kohandada oma keskkonnaga ja teda ümbritsevate inimestega ning alati väikselt mässata tavaelu rutiini vastu. Tema viimased valikud ja teod ei ole just kõige õigemad olnud ja hind nende eest on väga kõrge.

Anna on endine kinnisvaraagent ja nüüdne noor abikaasa ning värske ema. Ta jumaldab oma abikaasat ning kardab ja jälestab oma abikaasa endist naist. Nende suhe sai alguse väga lihtsalt ja ta ei tundnud mingeid süümepiinud kui ta mehega tema naise seljataga ringi tõmbas ning lisaks veel rasedaks jäi. Nüüd on tal suurepärane kodu (küll endise naise sisustatud ning raudtee ääres, kus ta elada ei tahaks) kuid tal on kodu ja mees ja laps ja kui poleks Rachelit, oleks ta õnnelik.

Kui Megan kaduma jään, arvab Rachel et ta teab, kes on kadumise taga, kuid kuna ta ise ei mäleta, mida ta sellel päeval seal eeslinnas tegi, kuid tal on tunne, et midagi on väga valesti, siis ta annab politseile nii palju infot, kui ta arvab end teadvat, valetab juurde mida vaja, hakkab suhtlema ka Megani abikaasaga, püüab eemale hoida oma exist ja tema uuest naisest, püüab isegi kaine olla nii palju kui võimalik, kuid ikka kipub kõik valesti minevat. Kuid siis kui ühel hetkel hakkab see sasipiundar otsast hargnema, siis selgub siit üks valesid täis julm lugu. Keegi neist pole päris süütud lambukesed, kõigil on omad vead ja kõigil neist oli võimalus Megani kadumisele kaasa aidata, seega võib lugeja lugemise ajal pärsi mitu stsenaariumit oma peast läbi lasta, et mis toimus ja kes tegi.

Ma ei saa öelda, et see oli kaasakiskuv lugu, ta oli küll põnev, kuid samas piisavalt vastik, et polnud sugugi raske raamatut vahepeal käest panna ja midagi muud teha. Ma ei ütle, et halb raamat, lihtsalt mitte minu tüüpi raamat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar