2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 27. detsember 2016

The Polaris Whisper



Raamat:  The Polaris Whisper by Kenneth Gregory (2013
Hinne: C
On pimedad ajad. Juba aastakümneid on Must Hakon, kardetuim üheksanda sajandi Norra vanem, juhtinud veriseid ja julmi reide Euroopasse, ning valitsenud ümbritsevaid meresid. Kuid on ja lootuse aeg.

Põhjala külmunud tühermaal otsib Vidar Valguse eeskoda. Üksi, külmetav ning väsinud, kuid ta jätkab läbi lõputu talve lootuses lõpuks oma otsing lõpuni viia, et ta võiks taas naasta elu juurde, mille ta on selja taha jätnud, ning Niclausi, oma poja juurde, kelle ta oli sunnitud hülgama. Sest Niclausi ootab ees suurem tulevik – tulevik mida on ennustanud Cado, mõistatuslik Lühike Kõndija – ja Vidar on vaid üks osa poisi elust. Cado on Niclause kaitseks leidnud kaitsjaid igast ilmakaarest mehi kelle maailmad on ühendatud vaid õhkõrnade sidemetega.

Kuid Niclaus saab vanemaks ja maailmad tema ümber hakkavad muutuma. Kas Vidar ja Cado peavad tegema uskumatuid ohverdusi, et kaitsta neid keda nad armastavad?
Fantasy, Adventure

Täiesti ette planeerimata (sest raamatut tutvustuses ei ole ühtki vihjet selle kohta) sattusin ma seda raamatut lugema täiesti õigel ajal :), sest kuna siis veel kui jõulu ajal on hea lugeda ühte võimaliku legendi/täiskasvanute muinasjuttu selle punase kuue ja särava ninaga põhjapõdrast lemmikloomaga tegelase saamisloost. Tõsiselt, raamatu lõpus sain ma tänu sellele päris südamest naerda.

Kuid raamat ise – see oleks olnud nagu segu Darren Shanni raamatutest Trials of Death (Cirque Du Freak) ja Palace ofthe Damned (The Saga of Larten Crepsely) ning M.D. Lachlani Wolfsangel. Ja siis üks osa sellest loos meenutab ka väga filmi The Secter of Kells.

Vidal on üksik uitaja, kellel on ülesanne leida üksilult saarelt kaugelt põhjast valguse eeskoda. Laeva kaptenile, kes teda igal suvel sinna saarele viib, on mitmed reisid Cado poolt juba aastaid tagasi ette makstud. Talvel elab Vidal väikses Norra külas, hoolitseb ühe lese ja tema kolme tütre eest ning vaatab kõrvalt kuidas tema parim sõber kasvatab tema poega. Seda siis kuni noor Niclaus teeb Vidaliga lepingu, et sel ajal kui Vidal ära on, hoolitseb Niclaus lese eest ja kui Vidal on kohal treenib ta poissi teda ees ootavateks katseteks.

Tomase lugu algab mõnedkümmned aastad varem väikses Iiri kloostris, kui ta esimest korda kohtub selle salapärase Cadoga. Tomas on kloostri kirjutaja, kelle ülesandeks on kirjutada ja illustreerida osa piiblist. Cado ei taha suhelda temaga esialgu, kuid siis hakkavad nad iganädalaselt kohtuma ja siis palub Cado tal tema jaoks raamatut kirjutada, et saaks kirja nende, Lühikeste Kõndijate lugu, enne kui on liiga hilja.

Lugu tuuakse lugejateni läbisegi, kord jälgides Niclause või Vidali tegemisi ning siis minnakse taas tagasi Tomase juurde, liikudes tasapisi tuleviku sündmustele järele.

Lõpuks on Vidal leidnud selle, mida ta on aastaid otsinud, Niclaus on piisavalt vana, et osaleda tulevase külavanema katsetel ning Tomase ja Cado lugu on seletanud Vidali ja Niclause tausta.

Need põimuvad ja üha kiiremini liikuvat lood haaravad lugeja endaga kaasa ning lõpus on lausa kahju, et polegi järge võimalik lugeda, sest kuigi lugu lõppeb nagu võiks tulla ka järg, pole siiani järjest veel mingit märki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar