2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 31. jaanuar 2017

Eikusagi (Neverwhere)



Raamat: Eikusagi (London Below, The World of Neverwhere) by Neil Gaiman, tõlge Sash Uusjärv (1996, 2016) Varrak, RR, A
Hinne: C
Richard Mayhew saabub Šotimaalt Londonisse ja asub tööle investeerimispanka. Näib, et kõik läheb kenasti, tal on hea töö ja kaunis kihlatu ja ta on oma eluga rahul. Ühel päeval, kui ta koos oma kihlatu Jessicaga restorani kiirustab, variseb nende ees kõnniteel kokku kummaline verine tüdruk. Richard ei suuda tüdrukut sinnapaika jätta, vaid viib ta koju, sest haiglasse palub tüdruk ennast mitte viia. Ja siis järsku on kõik muutunud. Richard satub tavapärase ja tuttava Londoni asemel selle all olevasse veidrasse maailma, kus tegutsevad rotirääkijad ja kus päästetud tüdrukut jahivad verejanulised mõrtsukad, siinses maailmas kehtivad omad reeglid ja tagasipääs endisesse ellu võib osutuda võimatuks.
Fantasy

Eikusagi raamatu kirjutas Neil Gaiman paralleelselt samanimelise telesarja stsenaariumiga ja siia raamatusse sai ta kirjutada sisse kõik selle, mida ta ei saanud lisada telesarja.

Lugedes Eikusagit, tabasin ma end pidevalt mõttelt, et näed, see või teine raamat on saanud siit raamatust oma idee või tõuke. Esmalt meenus kohe V.E. Schwabi raamat Võlukunsti tumedam pool, siis Erin Morgensterni The Night Circus ja siis paljud teised lood ja telesarjad, mille tegevus toimub Londoni kanalisatsioonis ning mahajäetud haiglates. Võib-olla see ka pole nii, kuid mulle tundus, et see raamat on olnud suureks inspiratsiooni allikaks :).

Aga siis loost endast ka natuke, kuigi kõige parem on seda ikka ise lugeda, kuna edasi anda emotsioone, mis selline hoogne fantaasia tekitas on suhteliselt raske. Aga proovigem.

Tavaline City töörügaja Richard, kes on tööl edukas ja tal on ka täpselt sama edukas kihlatu, kellega tal küll eriliselt palju ühist pole, satub ühel õhtul koos oma kihlatuga õhtusöögile minnes, kuhu ta laua unustas broneerida, ühele kaltsudes ja veritsevale neiule, kellest ta mööda mindud ei saa. Jessica vihastab, Richard võtab neiu sülle ning viib ta oma korterisse, et ta haavu puhastada ja võib-olla hommikul teda ikkagi haiglasse minema keelitada.

Uks on põgenenud kahe kõrilõikaja eest ja ainus võimalus nende käest pääseda on teha uks sinna kus seda pole. Ta satub tänavale, kust ta korjab üles üks ülemise Londoni mees. Hommikul lahkub Uks Richardi juurest, kuid nende kaks maailma on juba kokku puutunud ja seetõttu on ka Richard ülemisest Londonist kadunud. Kui ta tahab tagasi oma endist elu, tuleb tal leida Uks ja sundida tüdrukut talle ta elu tagasi anda.

Richardi teekonnal, leidmaks Uks, kohtub ta paljude teiste huvitavate tegelastega, saab uusi sõprusi ja annab mõjukaid lubadusi. Selle lühikese aja jooksul, kui Richard on allpoolses Londonis ja veelgi allpoolsemas Londonis, saab ta enda kohta rohkem teada, kui ta kogu oma senise elu jooksul teada saanud on. Kuid pärast kõike seda, mida ta läbi on elanud ja teada saanud nii enda kui kogu teda ümbritseva maailma kohta, kas ta on veel võimeline oma endise elu juurde tagasi minema?

Põnev lugemine igatahes!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar