2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 18. mai 2017

Cornwalli taeva all (Under A Cornish Sky)



Raamat:  Under A Cornish Sky by Liz Fenwick tõlk Liina Viires (2015, 2017) Varrak, RR, A
Hinne: C
Demi loodab kogu hingest, et tema õnn lõpuks pöörduks. Öise rongiga Conwalli sõites, ei suuda ta hoiduda mõtlemast, miks tal alati nii viltu veab. Ta on jäänud ilma oma unelmate tööst, tema poissõbra pettus jättis ilma ta elukohast, ning nüüd on ta teel vanaisa juurde, sest see on tal veel ainuke võimalus.

Victoria arvab, et ta on lõpuks saavutanud selle mida on alati tahtnud: Boscaweni, tema perekonnale üle mitme põlve kuulunud Cornwalli maja, võiks nüüd lõpuks täielikult talle kuuluda pärast ta abikaasa ootamatut surma. Pärast aastatepikkust armastuseta abielu, paljusid salajasi suhteid, arvab Victoria, et ta verivärske lesepõli võiks talle väga hästi sobida …

Kuid mõlemaid naisi ootab ees üllatus. Ümbritsetuna õuna- ja iluaedadest ning merest, mängib Boscawen mõlemi naise elus ootamatut rolli. Kas kaks nii erinevat naist suudavad leida endas jõudu edasi minna, kui nende õnn nende elusid nii ootamatult muudab?
Romance, Drama

Conwalli taeva all on tüüpiline Conwalli elumuutev romantiline draama. Nagu ikka on siis peaosas kaks naist, kes erinevad üksteisest kui päev ja öö, kuid neil on ühine puutepunkt, mida nad veel alguses ei tea, kuid kui see selgub, siis tekitab see esialgu ainult probleeme. Aja möödudes jäävad vihapursked vähemaks, tasapisi lepitakse üksteisega ja kui on selgunud ka teised neid siduvad punktid võib neist isegi üks ühine õnnelik pere saada.

Aga vaatame ka siis natuke täpsemalt. Demi (Demelza) on noor arhitekt, kes on äsja oma ema matnud ja tulnud tagasi tööle, kus otsustatakse just, kes praktikantidest saab püsiva töökoha, ei osutu loomulikult tema valituks. Koju jõudes tabab ta oma poissõbra Matti vaatamas suurelt ekraanilt midagi, mille tegemist ta oli keelanud. Seega, võtab Demi oma kaks asja ja astub uksest taas välja. Tal pole kuhugi minna. Ema Londoni korter on omanikule tagasi läinud, sõbrannad on kõik puhkusel, seega helistab ta vanaisale ja istub Cornwalli väiksesse Falmouthi linnahesse viivasse rongi.

Lembeliilia
Victoria on parimates aastates abielunaine, kes on kogu oma abielu jooksul soovinud kõige rohkem kahte asja – last ja kunagi perele kuulunud Boscaweni maamõisa. Last tal saada ei õnnestunud, kuid tema abikaasa ostis talle lõpuks tagasi Boscaweni maja ja tasapisi ka enamuse seda ümbritsevatest maadest. Kuna nende abielu on alati olnud pigem kokkulepe kui armastuse liit, ning nende lastetus selgus juba väga ammu, siis on Victoria nautinud iga võimalust jagada oma voodit teiste meestega kui ta abikaasa. Ta on teinud seda diskreetselt, kuid järjekindlalt.

Kui Demi oma vanaisa juurde jõuab, avastab ta, et tema alatine teadmine, et ta isa on surnud, ei olegi tõsi. Ta isa elab ja mitte kaugel vanaisast. Kuid enne veel kui Demi oma isaga rääkidagi saab, saab ta isa autoõnnetuses surma. Testamendi ettelugemisel ei oska Victoria arvatagi, kes see väike hiirelik neiu olla võiks, kuni lugemisega jõutakse lõpuni ning heategevusest alles jäänud raha ning Boscaweni maja jagatakse tema ja selle hiirekese, Demi vahel.

Rippuba
Ja siit saabki alguse Victoria põlgus Demi, sohilapse, vastu, sest Boscawen on ju tema perekonna maja, miks ta peaks seda kellegiga jagama. Demi ei taha et keegi talle pähe istuks ja teda tema õigustest ilma jätaks, kuid samas ei taha ta ka olla seal kus teda ei taheta. Kuid Boscawenis elab ka aednik Sam, keda Victoria on püüdnud korduvalt võrgutada ja kes on Demile igati toeks lisaks Victoria ja Charlesi juristile Sebastianile.

Victoria ei taha kuuldagi, et keegi veel peale tema majas elaks, seega kolib Demi Sami juurde väravahimajja kui ta vanaisa hooldekodusse viiakse ja ta tema juures enam elada ei saa. Ja naised peavad otsustama, mida nad majaga teevad, kas leiavad võimaluse kahekesi maja omada ning maja raha teenima panna, või müüvad nad maja maha ja mitte kumbki neist ei saa seda. Victoria pole nõus kummagi variandiga ja ta vahutab endiselt kuna ta ei teadnud, et Charlesil oli armuke ning neil oli ühine laps, kuid samas unustab ta mugavalt ära kõik ta oma armukesed.

Ja nii siis ongi enamuse ajast sellest loost nende kahevahelist saagimist, kord siiapoole, kord sinnapoole, siis taas ootamatuid äraütlemisi, solvumisi ….

Lõpp on nii nagu ikka, selgub kõigi tähtsate tegelaste sugulus, kõrgel pjedestaalil olijad tuuakse tagasi maapeale tavasurelike hulka, selguvad imelike käikude taga olnud mõtted ning üksikud hinged leiavad üksteist.

See lugu on kirjutatud imelikus hakitud stiilis, mis iseenesest on hea, sest siit on välja jäänud kõik lõputuna tunduvad heietused, mis lisatakse põhiloole lihtsalt selleks, et lehekülgede arvu tõsta, kuid samas selline hakitud stiil hüppab teemaga siia sinna ja vahel ei saa aru, kas viimasest lõigust on möödas kuu või paar tundi. Samamoodi hakitud on ka lugejatele antav info – antakse natuke ja ülejäänud võite ise juurde mõelda. 
Leedripuu

Väga suur osa selles loos on ka lilledel, seega on hea Google käe pärast hoida, sest kes see ikka siis teaks milline näeb välja rippuba – ei ole lillhernes nagu mina algul arvasin vaid on hoopis Wisteria -  või siis lembeliilia või leedripuu - elderflower.

Selline lihtne suvine lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar