2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 3. mai 2017

Imeliste sündmuste aasta (A Year of Marvellous Ways)



Raamat:  Imeliste sündmuste aasta by Sarah Winman, tõlkinud Kristina uluots (2015, 2017) Varrak, RR, A
Hinne: C
Cornwall, 1947.
90-aastane Marvellous Ways on pea terve elu elanud kõrvalises mahajäetud külakeses. Viimasel ajal istub naine ühtepuhku oma haagiselamu trepimademel ja ootab midagi. Ta ei tea täpselt, mida, aga ta on kindel, et kui see kord kätte jõuab, tunneb ta selle ära.
 
Freddy Drake on noor sõdur, kes on lubanud täita oma sureva võitluskaaslase viimase palve ja tema kirja Cornwallis elava isa kätte toimetada. Freddy teekond ei kulge aga nii, nagu loodetud. Meri uhub ta Marvellousi ukse ette ja naine võtab tolle nii füüsiliselt kui ka vaimselt sandistatud noormehe oma hoole alla. Alguse saab kummaline sõprus, mis võib tuua mõlema ellu just seda, mida nad kõige rohkem vajavad. Marvellousile midagi, mis aitaks tal jätta hüvasti siinse maailmaga, ja Freddyle seda, mis annaks jõudu edasi minna.
Drama, War, History

Huvitaval kombel olen ma viimasel ajal valinud Varrakult lugemiseks väga ühetüübilised raamatud, raamatud, kus peategelased on üht või teist moodi saanud sõjas kahjustada ja siis raamatus otsivadki nad kas vastuseid toimunule minevikust või püüavad mineviku õudusi maha raputada ja eluga edasi minna. Vaadake kasvõi käesoleva aasta esimest raamatut – Uju koos uppujatega.

Aga jah, see on siis lugu sellest, kuidas sõda/sõjad muutsid inimeste saatust, kuidas nad kas tulid sõjast tervena tagasi või siis sõna otseses mõttes uppusid, kuna ei suutnud toime tulla sellega, mille sõda neis lõhkus. Kuid mitte kõik haavad pole sõja haavad. Haavad võivad tulla ka valedest valikutest, piinavatest mälestustest, lihtsalt sõja ajal tehakse rohkem valesid valikuid ja korjatakse rohkem piinavaid mälestusi. Mida kauem me elame, seda rohkem on mälestusi, seda rohkem on haavu ja vigu.

Selles loos jäetakse paljudki asjad lugejate enda fantaasiale lahti harutamiseks ja kui fantaasia on hea, siis võite ise ikka suurepärase loo veel lisaks kokku saada.

Kokkuvõtteks võib öelda, et see emotsionaalselt raske lugu on valikutest, seostest, abistavast käest ja usust paremasse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar