2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 19. juuni 2017

Harulsased esemed (Rare Objects)



Raamat:  Rare Objects by Kathleen Tessaro tõlk Tiiu Kraut (2016, 2017) Varrak, RR, A
Hinne: C
Maeve Fanning on esimese põlvkonna Iiri immigrant, kes on sündinud ja kasvanud kesk vaeseid, ettevõtlike Itaalia perekondi Bostoni North Endi lnnaosa, ning teda kasvatas tema lesest ema. Ta on nutikas, võimekas ning täpselt sama kindlameelne nagu tema punasest peast arv arvatagi võib, ning tema eesmärk on oma elukorda parandada vaatamata suurele depressioonile, mis teda ümbritseb.

Kuid, Mavel on ka ohtlik kalduvus end siduda ohtlike meestega ning tarvitada salaalkoholi – need ohtlikud maitsed viivad teda peagi allakäigu trepini ning ta hakkab elama kaksikelu. Kui pinge muutub liiga suureks, saab temast tahtmatult vaimuhaigla patsient, kus ta tutvub salapärase noore neiuga, kes nagu Maevegi, ei suuda või ei taha kontrollida oma ebadaamilike soove vabadusest.

Kui Maeve saab haiglast välja alustab ta oma eluga otsast peale. Relvastatud blondeeriva juuksevärviga ning paari pisivalega, saab ta töö ekstsentrilises antiigipoes, mis teenindab Bostoni kõige rikkamaid ning imelikemaid kollektsionääre. Seda poodi peab omapärane Inglise arheoloog ja pood on täis erilisi ning uskumatuid asju, pakkudes nii haruldasi esemeid kui ka ainulaadset vaadet Ameerika kõrgklassi ellu. Kui Maeve viib Van der Laari perele nende ostu, kohtub ta kena seltskonnadaami Diana Van der Laariga – kes osutub selleks nooreks neiuks haiglast.

Kui Mae hakkab taas rohkem suhtlema ühe ebastabiilsemaks muutuva Dianaga, ning ka Diana veetlev vend James hakkab teda piirama, seob Mae end üha enam Van Der Laari perega – lastes sellel suhtel tõmmata end kahepalgelisuse ja pettuse maailma, ning lõpuks ka pettustesse. Maeve on pimestatud nende rikkusest ning üle kõige soovib ta oma minevikku selja taha jätta, kuid seda kõike nähes on ta sunnitud leidma endas oma tõelised väärtused ning avastama kui kaugele on ta valmis minema, et end muuta.
Romance, History

Kathleen Tessaro Haruldased esemed on raamat, mille peategelaseks on Iiri tüdruk, kes elab depressiooniaegses Bostonis, kes on püüdnud saada haljale oksale New Yorgis, kuid see aastake, mis ta seal veedab, on aasta kui ta õpib tundma elu halvimat poolt.

Tagasi Bostonis, püüab ta taas oma elu joonde saada, kuid ta on ju õppinud New Yorgis asju, mis on teda igaveseks muutnud. Enne suurde linna minekut, oli ta õppinud sekretäriks, oli oma klassi parim ja oli ka saanud häid tööpakkumisi, seega ei peaks olema ju raske uuesti tööd saada, kuid aeg on muutunud, paljud inimesed on töö kaotanud ja uut pole sugugi kerge leida. Tuleb mängu panna naiselikud kavalused ja oskus lugusid vesta.

Maeve (edaspidi May) saabki tööd poes, antiigipoes, kus ta on nii sekretär kui müüjanna. Esialgu on ta tublidus ise, jättes maha kõik halvad kombed mida ta oli New Yorgis õppinud, kuid kui ta kohtub oma juhututtavaga vaimuhaiglast, kisub Diana ta taas maailma, kus valitsevad raha ja alkohol.

May küll püüab nii tööandja kui ka ema eest varjata oma joomist, kuid on kordi, kui see tal ei õnnestu, ning siis valetab ta end taas olukorrast välja. Lisaks Dianale tõmbab May halvale teele ka Diana vend James, kes esialgu püüab Mayga suhelda, kuna ta on mures oma õe pärast.

Mayle meeldib tema töö, talle meeldivad asjade taga olevad lood, talle meeldivad asjade taga olevad saladused ja üks suurimaid saladusi on üks tema tööandjatest – Inglise arheoloog Winshaw. Igapäevaselt on nad poes koos härra Kesleriga, vanaldase juudiga, kuid härra Winshaw on esialgu vaid nimi, kuni May talle kirjutab ja Winshaw talle vastab. Nende kirjavahetus pole küll tihe, kuid kirjade sisu on intrigeeriv. Ühel päeval aga on Winshaw ise kohal ja nad mõlemad on üllatunud kohates oma kirjasõpra näost näkku. Nende vahel on keemia, armastuse/vihkamise keemia, nad vaidlevad tuliselt, nad vestlevad pikalt, nad õpivad üksteiselt ja nad kumbki ei adu kui lähedased nad tegelikult üksteisega on.

Aeg möödu, Diana muutub üha metsikumaks, James valdab üha enam May mõtetest ja siis satub May musta auku, kust saab minna vaid ülespoole. Õnneks on tal aitajaid, kes küll alguses talle oma sõnadega haiget teevad, kuid kui ta juba järjele on saanud, saab ta aru, et paranemiseks ongi alguses vaja valu tunda. Kuid mitte kõik ei mõista tema soovi muutuda ja tahavad teda endiselt alla tõmmata, kuid May on õppinud oma tugevusele toetuma, et mitte taas langeda.

See lugu on huvitav ja kaasakiskuv ja sarilugejale piin, kuna raamatus on vaid kaks peatükki, seega ei saa öelda, et „ma loen veel ühe peatüki ja siis panen raamatu tänaseks kinni“ :), kuid samas on ta tüüpiline keelu- ja depressiooniaegse Ameerika lugu, kus korraliku tüdruku veab hukatusse kõrgseltskonna neiu, kes joodab talle salaalkoholi ja ei hooli reeglitest või kommetest.

Minule meenutas see lugu väga eelmisel suvel loetud The ohter Typist, kus oli samuti peaosalisteks kaks neiut, üks rikkam, teine mitte nii rikas, päeval töötavad assistentidena, öösel joovad puskarist silmituks ja üks afäär ajab teist taga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar