2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 30. juuni 2017

Heartthrobs: A History of Women and Desires


Raamat: Heartthrobs: A History of Women and Desires by Carol Dyhouse (2017) 
Hinne: C
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/30804495-heartthrobs 
Mida võib südamemurdjate kultuuri ajalugu õpetada meile naistest, ihadest ning sotsiaalsetest muutustest? Alustades Unistuste printsiga või uljaste sõduripoistega, kuni ahvatlevate tõmmude võõraste ning vampiiri armukesteni välja; rokitähed ja mässajad ning hingesugulased, usaldusväärsed perekonna tüübid või lihtsalt head kaaslased, naiste fantaasiad meestest räägivad meile sama palju naiste ajaloost kui ka maskuliinsete ikoonide ajaloost.

Kui tüdrukud peaksid olema tagasihoidlikud lillekesed, riskisid kirglikud naised näida ’taltsutamatutena’ või siis ohtlikult kontrolli alt väljas olevatena. Muutused tulevad aeglaselt ja noored naised jäävad alati kinni kakssiksidemetesse. Sul võib olla vaja abikaasat, selleks et ellu jääda, kuid sa ei tohi välja näha kui kullaotsija. Seksuaalsed ihad võivad olla ohtlikud: valed põhjused valikute tegemiseks. Kui sa näitad oma huvi liiga avalikult siis tembeldatakse sind liiga ’kiireks’ ning sa muutud ebaihaldusväärseks. Haridus ja sissetulekud – palga saamine tõi naistele iseseisvuse ning selega avanesid ka kultuuri horisondid. Kahekümnenda sajandi alguse noored naised näitasid üles suurt huvi lugemise, kinoskäimise ja tantsimise vastu. Nad õhkasid Rudolph Valentino ekraanil esinemist vaadates, kui ta tangot tantsis, Araabia prints oli ja kõrbe armuke oli. Kaasaegsed kriitikud on väga kriitilised selle nn ’poetüdrukute’ maitse üle nii kirjanduses kui ka meestes, kuid tarbijad, need tüdrukud olid leidnud endale uue lemmiku.

Selles raamatus, kasutab kultuuriajaloolane Carole Duhouse kirjandust, kino ning populaarset romantikat, et näidata kuidas naiste positsiooni muutumine muutis ka nende ettekujutust meestest, alates Lord Byronist üheksateistkümnenda sajandi alguses kuni tänapäevaste poistebändideni. Uurides naiste kui tarbijate käitumist, fantaasiate, eskapismi ja fännamise olemust, viib ta lugejad sügavale ettekujutuste ja sugudevaheliste erinevuste maailma. Suurem osa feministliku kirjandust on kujutanud naist kui ’meheliku pilgu’ objekti, see raamat vaatab aga meest läbi naiste silmade. 
Nonfiction, Study 

See raamat on tegelikult päris hea ülevaade sellest, kuidas on muutunud läbi aegade meeste ideaalid. Oli aeg kus südamed pani kiiremini põksuma ohtlikud luuletajatüüpi õrnad mehed, või siis kangelaslikud sõdurid või ohtlikud kõrbepojad. Sellele järgnesid arstid, kuulsused, rikkurid. Tänapäevasemad lemmikud on loomulikult vampiirid, haavunud rikkurid, keda naised loodavad muuta paremaks. Kõiki neid eelistusi nii kirjanduses kui kinos kui ka reklaamides on mõjutanud hetkel valitsev maailmakord, kas on siis tegu olnud suurte muutustega kultuuris või on olnud sõja aega või muud üleilmsed mõjutused.

Väga huvitav on lugeda neid võrdlusi eelmise sajandi alguse ja käesoleva sajandi meesideaalidest ja kuna raamatus on ka palju näiteid erinevatest filmidest ning raamatutest siis loomulikult täieneb ka veel mitte loetud raamatute nimekiri ning nii mõnigi vana film läheb veel vaatamata filmide nimekirja.

Hea, huvitav lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar