2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 31. juuli 2017

Sügistrummid (Drums of Autumn)


Raamat: Drums of Autumn (Outlander #4, 1. Raamat) by Diana Gabaldon (1996, 2017) Varrak, RR, A 
Hinne: A 
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/35832395-s-gistrummid 
Diana Gabaldoni „Võõramaalase“ sarja peategelased Claire ja Jamie on pärast Kariibi merel läbi elatud seiklusi ja ookeanil kogetud vintsutusi jõudnud Inglise kolooniatesse Põhja-Ameerikas. Claire’i ja Jamie elus algab uus vaatus, mis viib nad nii orjanduslikul süsteemil põhinevatesse lõunaosariikidesse, kus nad on tunnistajaks orjade meeletule viletsusele ja orjapidajate luksuslikule elustiilile, kui ka metsikutele äärealadele, kus uusasukatel tuleb toime tulla lume, metsloomade, indiaanlaste ja laastavate taudidega.

Ka minevik ega tulevik ei kao kusagile. Jamie elus on jätkuvalt olulisel kohal lord Gray ja tema kasulaps, Jamie lihane poeg William. Veelgi olulisemad sündmused toimuvad aga paralleelajas – 20. sajandil, kus tegutsevad Roger ja Brianna. Roger avastab minevikust ehk Jamie ja Claire’i ajastust kohutava saladuse ja tal tuleb otsustada, mis selle teadmisega peale hakata. Käivitub saatuslik sündmuste ahel ja Claire’i ja Jamie loost saab samavõrd ka Brianna ja Rogeri lugu, mille peategelased on igati oma eelkäijate väärilised... 
History, Romance 

Võõramaalase sarja neljas raamat Sügistrummid jõuab Claire ja Jamie looga siis Ameerikasse. Ja nagu ikka, suudavad nad korjata üles inimesi, kes tulevikus nende elu-olu tugevalt mõjutavad.

Nüüd kui nad juba sel uuel mandril on, siis on Jamie esmane eesmärk noor Ian tagasi ema juurde Šotimaale saata, kuid laev on läinud ja noor Ian võidab täringutes Rollo ning Šotimaalt tulnud kirjas palub Ian poiss veel enda juurde jätta, kuna Šotimaal ootaks teda vaid sõduri või kerjuse põli.

Seega, asuvadki nad Jamie tädi Jacosta poole teele. Jacosta on korralik MacKenzie, seega kui ta saab teada Jamie tulekust, sünnivad tal peas kohe plaanid, kuidas poissi enda kasuks ära kasutada, kuid kui väga ka Jamie oma pimedat tädi tema abi eest ei austa, ei lase ta siiski end MacKenzie lõksu püüda, ning võtab hoopis vastu kuberneri pakkumise ning üheskoos Clairega rändavad nad asumaade äärealale, kus nad leiavad maasikavälja, kuhu nad loovadki Frazeri asunduse.

Seal kaugel olles saab noor Ian rahuldada oma uudishimu indiaanlaste suhtes, Jamie tunneb end taas perepeana, ehitades neile majad ja kuurid ja hoolitsedes toidu ja turvalisuse eest, ning Claire nagu ikka võtab taas üle põetaja/teadjanaise/tohtri rolli.

Kuid ka sinna kaugele jõuab neile järele minevik ning haigused, mis teevad suurpuhastuse nii uusasunike kui ka põliselanike seas.

See esimene raamat jääbki seal pooleli, kus Lord Grey ja Ian on haiged ja Jamie on koos Williamiga Indiaanlaste juures. 

Vot seda raamatut lugedes tundsin ma kohe eriti, kui hea on see, et olen ka lugenud John Grey lugusid, sest see seletas nii mõndagi tema ja Jamie suhetest. Ning samas pani mind ka imestama see, et aastaid hiljem ei tunne William Ianit ära, samas tollel hetkel ei tunneks ilmselt ka noore Iani ema teda ära. 

Kuid see pole ju ainult Jamie ja Claire raamat, siin on ka ju Rogeri lugu juba sees, mis seekord ei jõua veel kuigi kaugele, kuid annab juba aimu, mida võib oodata ning kui Jamie poleks seda tüüpi põgenema aidanud …

Mis muud kui see on üks suurepärane sari ja teistkordsel lugemisel leiab ikka nii palju asju, mis esimest kord võisid arusaamatuks jääda, kuid nüüd, teades juba tulevat, on sedavõrra selgem ning teleseriaali kolmas hooaeg jõuab vaatajateni juba 10. septembril.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar