2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

teisipäev, 31. oktoober 2017

Ash and Quill


Raamat: Ash and Quill (The Great Library #3) by Rachel Caine (2017) RR
Hinne: C 
Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/30956356-ash-and-quill 
Sõnad võivad tappa. 

Suur Raamatukogu on endale krahmanud kogu maailma teadmised ning kaitseb kiivalt kõiki saladusi. Kuid nüüd on grupp mässajaid asunud lammutama seda türanniat …

Jess Brightwell ja tema grupp väljaheidetuid põgenesid Londonist, selleks vaid et leida endid vangistatuna Philadelphias, linnas, mida juhivad need, kes pigem põletavad raamatuid kui alluvad Raamatukogule. Kuid Jess ja tema sõpradel on midagi millega kaubelda: teadmine kuidas ehitada masinat, mis murraks Raamatukogu võimu.

Neil pole palju aega jäänud. Selleks et ellu jääda, peavad nad valima kas elada või surra üheskoos, kas minna oma vaenlaste vastu sõtta – ning päästa sellega Suure Raamatukogu hing … 
Fantasy, YA, Dystopia, History 

Ma ei tea, miks mul oli selline tunne, et see sari on triloogia, seega ootasin ma seda raamatut lugedes pidevalt suurt lõppmängu, kuid tuleb välja, et vähemalt kaks osa on veel ees ootamas ja lisaks on ka lisalookesi, mis mul on tähelepanemata jäänud. Kuid see selleks.

Seekordses loos siis satuvad meie noored kangelased Londoni tulest otse Philadelphia praepannile. Selle asemel et Philadelphia Põletajad neid sõbralikult vastu võtaks, nähakse neis vaenlasi, „Raamatu armastajaid“ (mis Põletajatele on solvang, kuid Raamatukogulastele kompliment). Neil on kaks võimalust, kas surra koos Tühjade raamatutega tuleriidal või siis teha ennast kasulikuks. Jess ei oleks oma perekonna vääriline esindaja kui ta käigu pealt ei mõtleks välja võimalust, kuidas olla Põletajatele kasulik, kuid samas seda kasu endale kasuks pöörata. Seega pakubki ta välja, et nad annavad Põletajatele masina, millega muuta Raamatukogu ainuvalitsus olematuks.

Kuid Põletajate juht pole ka eile sündinud ja Philadelphia pole mitte niisama viimased sada aastat piiramisele vastu pidanud. Seega lepitaksegi kokku üsnagi ebakindel vaherahu, Jess ja Thomas ehitavad masina prototüübi ja teised hoiavad vaikselt omaette. Nad pole küll enam vangistatud, kuid nad pole ka täiesti vabad. Kuid Jess pole ainus, kes kaksikmängu mängib. Järjekordse Raamatukogu vägede õhurünnaku ajal saab tabamuse ka nende vangla ning mõned neist saavad viga. 

Kuid juba käima pandud rattaid ei saa peatada, seega tuleb loota, et viga saanud paranevad õigeks ajaks, et Thomase masinad valmivad õigeks ajaks ja töötavad täpselt nii kui vaja. Ka Morgan on oma abi Põletajatele pakkunud, ning selle varjus nende põgenemise jaoks ettevalmistusi teinud, kuid Morgan ei tunne veel oma võimeid täielikult ja asjad on käest läinud.

Kui Jess ja Co ning mõningad linna põliselanikud on Philadelphiast välja saanud ja Jess tagasi vaatab, saab ta aru, et selle toimuva katastroofi taga on tema, tema ja tema kaaslaste teod, et kui nad poleks sinna jõudnud, oleks neil elanikel veel lootust, kuid nüüd … Paljudes YA Düstoopia romaanides toovad noored kangelased oma käitumise ja olemasoluga paljudele inimestele häda kaela, kuid nad ei vaata kunagi tagasi selle pilguga, et see võis ju minu süü olla, nende jaoks õigustab tulemus alati eelnenud ohvrid, või siis vastupidi satuvad nad valel hetkel täielikku masendusse selle pärast, mis nende tegevus on põhjustanud. See on esimene kord, kus kirjanik paneb peategelase mõtlema, et kui tema poleks teinud seda, läinud sinna, siis poleks seda juhtunud, kuid samas annab ta endale rahulikult aru, et kõik pole siin maailmas nii ühesuunaline.

Aga neil pole aega kaua juhtunu üle järele mõelda, sest kohale jäädes oleks kõik kaotused asjatud. Seega tuleb kõik haavatud kokku korjata, öelda hüvasti mahajääjatele, tänud/ähvardused lahkujatele, võidelda veel mõne masinaga ning siis jõuabki Jess tagasi oma perekonna „sõbralikku rüppe“. 

Kuid Jess ei lase oma valvsusel ka siin puhkama jääda ning peagi saab ta jälile plaanidele, mis töötavad vastu nende oma plaanidele, seega tuleb suurim konspiraator üle kavaldada ning selle käigus ka ohverdusi tuua, mis loodetavasti hoiavad ära suuremad ohvrid.

Nagu Cainele kohane, on lugu sisukas ning kõik toimub kiiresti. Noored kangelased on nutikad ja piisavalt targad, et nad ei usalda sinisilmselt kõiki enda ümber, pigem mida aeg edasi, seda vähem usaldavad nad ka üksteist, sest keegi pole äraostmatu. Lugu liigub ühelt mandrilt teisele, uusi tegelasi tuleb juurde ja ka lahkub, ning kogu lugu muutub üha ohtlikumaks ja põnevamaks.

Hea lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar