2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 21. november 2017

The Austen Escape



Raamat: The Austen Escape by Katherine Reay (2017)
Hinne: C
Pärast seda kui Mary Davis on aastaid järgnenud oma tujukale parimale sõbrannale, leiab ta end seekord Austeni aegselt Inglismaalt, kus ta loob endale tee oma uuel tulevikule.

Mary Davies elab ja töötab industriaalse disainerina Austini linnas, Texase osariigis. Tema elu on korraldatud ning produktiivne ning ta naudib oma tööd ja kolleegide seltskonda – eriti ühe kenakese, intelligentse ning humoorika konsultandi seltskonda. Kuid miski on Mary jaoks endiselt puudu. Kui tema kaua eemal olnud ning emotsionaalselt õrn lapsepõlvesõber, Isabel Dwyer, pakub Maryle kahenädalast puhkust suurepärases mõisamajas Bathis, Inglismaal, pole Mary väga kindel, kas minna, kuid lõpuks nõustub lootuses, et see puhkus ärataks üles ta uinunud elu. Kuid Mary leiab sellelt reisilt rohkem kui ta arvatagi oskas, kui Isabel kaotab ajutiselt mälu ning usubki täiest hingest et nad ongi Austeni aegsel Inglismaal. Mary peab lootma majale täis võõraid, et nad suudaks üheskoos Isabeli eest hoolitseda kuni ta taas „ärkab“.

Mary vastutusel ja ümbritsetud uutest tuttavatest, puhkab Isabel ning naudib oma elu kui kõrgseltskonna daam. Kuid elu muutub Mary jaoks veelgi keerulisemaks, kui ta avastab, et tema ja Isabeli elud on rohkem kui ühe koha pealt seotud, ning ühtäkki leiab ta võrdlemas seda Isabeli kes ta kunagi oli, ning seda kes ta hetkel on ning nende kahe vahel seisvat meest. Korraldatakse väljasõite, arusaamatused räägitakse selgeks, ning tants jätkub kui need kolm püüavad selgust saada nende elus ning südames, ümbritsetuna andekatest ning paljulugenud inimesteest, kellega on kerge rääkida.
Romance,Remake of a Classic

Selles Austeni loos ei ole põhjaks võetud ühte kindlat romaani, siin on natuke kõigist, kuid peategelaste lugu on kõige rohkem Northanger Abbey, Catherine Morlandi ja Henry Tilney lugu. Kuid samas on see ka ühe teise raamatu uusversioon, mis ei olegi teab kui vana raamat. Ma pean silmas kümme aastat tagasi ilmunud Shannon Hale Austenlandi, mille põhjal tehti paar aastat tagasi ka film. Aga see selleks.

Lugu on siis järgmine. Mary on eduka elektroonikafirma tehnik ja ta on oma viieaastases karjääris olnud ka väga edukas, enamus tema loodud seadmeid on edukalt tootjatele müüdud, kuid tema viimane projekt Golightly on ta tupikusse ajanud. Ta ei suuda leida lahendust neid nutiprille vaevavale toitesüsteemile ja seega veedab ta enamus päevi traadist loomi luues ning Skittles komme süües. Nüüd on aga firma looja palganud ettevõtet juhtima inimese väljaspoolt, ning see naisterahvas ei mõista loovat hinge ja püüab nende töö lükata standardite ja reeglite keerisesse.

Seega, segaduses nagu Mary on, saab ta ka teada, et tema silmarõõm Nathaniel on lahkumas, nii et kui Isabel taas kord tuleb oma Austeni kogemuse ideega läbi Mary isa, võtab ta lõpuks pakkumise vastu. Nad olid kunagi Isabeliga lahutamatud. Isabel oli nagu ta õde, kes elas suurem osa ajast nende juures, sest ta oma isa ei hoolinud tütrest eriti, andis talle vaid raha, et ta tema elu ei segaks. Nende vahelt on paar korda must kass läbi jooksnud, kuid seni pole Mary veel kordagi Isabelist lõplikult loobunud ja on talle enamasti kõik andeks andnud.

Nüüd siis lähevadki neiud koos Inglismaale, kus nad siis linnast eraldatud mõisamajas panevad selga ajastutruud riided, söövad ajastutruud toitu, võtavad endale raamatutegelaste nimed ja naudivad vastavaid tegevusi. Kuid esimese päeva õhtul saab Isabel oma isalt kirja, mis ta endast väga välja viib. Kohe nii välja, et kui ta hommikul ärkas, arvas ta tõesti, et ta on üheksateistkümnenda sajandi Inglismaal ja ta oli muutunud alatisest kõrgist linnatüdrukust õrnaks ning sõbralikuks mõisapreiliks.

Mary teab, et seda on kord ka varem juhtunud, kui Isabeli isa jättis tütre kevadvaheajaks üksi maja ukse taha. Paanikas helistab ta oma isale, arstile ning võtab vastu ka Isabeli telefoni, kuid see hääl mida ta Isbeli telefonis teiselt poolt kuuleb on talle veel kõige valusam löök. Nathaniel sõidab neile Inglismaale järele, et Maryt Isabeliga aidata ja talle olukorda seletada.

Nagu Austeni raamatutes ikka, on ka siin arusaamatusi, oeltustele hüppamist enne kui kuulatakse kogu juttu, kuid lõpuks leiab ikka see õige tüdruk selle õige poisi ja kõik on lõpuks õnnelikud. Kuid siin loos on jälle tähtsal kohal see mõte, et kui sul on sellised sugulased/sõbrad, siis sul pole vaenlasi vajagi, sest see Isabel …

Aga jah, see oli ikka väga, kohe väga Austenlandi (RR) moodi. Võib-olla mitte niipalju huumorit ja sarkasmi, kuid loo ülesehitus oli sama ja tulemus oli ka sama. Hea lugu, eriti siis kui te pole Austenlandi lugenud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar