2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 25. juuli 2016

Rändaja I raamat (Voyager)



Raamat: Voyager (Outlander #3) 1 raamat by Diana Gabaldon (1993, tõlge 2016) Varrak, RR, A
Hinne: B+
Nende kirglik kohtumine toimus juba ammu, ükskõik kuidas Claire Randall seda ka ei vaataks. Kaks kümnendit varem, reisis Claire ajas tagasi ning sattus galantse kaheksateistkümnenda sajandi Šotlase, Jamie Fraseri, käte vahele. Siis tuli Claire tagasi oma enda ajastusse, et sünnitada laps, uskudes, et Jamie sai Cullodeni lahindus traagiliselt surma. Kuid mälestus Jamiest pole teda siiani jätnud … ning tema keha igatseb meest tema unedes endiselt.

Siis saab Claire teada, et Jamie jäi Cullodenis ellu. Ta peab tegema raske valiku, kas minna tagasi Jamie juurde või jääda nende tütrega oma enda aega. Ning kui aeg ja ruum teevad täis ringi, peab Claire leidma endas julgust, et seista silmitsi teda ootava kire ja valuga … eluohtlike intriigidega, mis lõhestavad Šotimaad … ning hulljulge reisiga teadmatusse, mis võib neid kas liita või igaveseks tema armastatu juurest ära viia.
Drama, History, Romance, Time Travel

Võõramaalase kolmanda raamatu, Rändaja, esimene osa. Selle raamatu sündmused laienevad juba ka edasi John Grey lugudesse, seega on mul tihti peale seda raamatut lugedes tunne, nagu oleks mingi osa puudu jäänud, kuid samas need puuduvad osad on tegelikult Johni raamatutest, või siis tulevad alles Rändaja teises osas, ühesõnaga oli minul raske lugeda, sest kogu aeg tabad end mõttelt, et „Ahaa, siit see siis algaski!!“ või siis „Oota, kas siin ei pidanud mitte ka sellest juttu olema?“. Aga see on minu probleem. Kes pole ülejäänud sarja ja Johni lugusid lugenud, siis neil seda probleemi ju pole.

Aga siis raamatu juurde. Eelmine raamat lõppes hetkel, kui Roger on avastanud, et on olemas võimalus et Jamie ei hukkunudki Cullodeni lahingus, nagu ta oli Clairele lubanud, kuid selleks, et selles saaks kindel olla, tuleb hakata ajalooürikutes sorima.



Sellel ajal kui Roger, Brianna ja Claire asja uurivad, viiakse lugeja tagasi Jamie juurde. Mis siis juhtus, kuidas ta ellu jäi, kuigi ta nii väga püüdis teha seda, mida oli Clairele lubanud – ta ei mäleta, ta ei mäleta Cullodeni lahingust suurt midagi. Ta mäletab kui ärkas, teatud vihatud tüübi surnukeha endalt maha keeras ja surma ootama jäi, kuid siis ta leiti ja viidi pakku majja, kus oli ka teisi raskelt haavatuid. Kui Inglased maja avastavad, hakkavad nad neid siis ükshaaval majast välja viima ja … kuid Jamie pääseb tänu sellele, et enne oli säästnud ühe hakkaja poisikese elu, kui too oli püüdnud Punasel Jamiel kõri läbi lõigata ja siis püüdis ta säästa Inglanna au, teadmata, et too Inglanna on Punase Jamie abikaasa :), mäletate ju küll, seda kohta eelmisest raamatust. Noh igatahes, Jamie pakitakse koos oma jalahaavaga, mis ei anna talle palju elulootust, heinavankrile ning ta loksub vaevaliselt tagasi Lallybrochi.

Me amatöör ajaloolased (või noh kaks proffi ja üks amatöör) leiavad infot, et Jamie pääses massihukkamisest ja kuulevad rahvajuttu sellest, kuidas üks endine Jakobiid end üles andes oma mõisa inimestel aitas näljahäda üle elada ja ka legendi sellest kuidas Vaadimägi oma nime sai, ning leiavad ka Jamie nime vangla nimekirjast.




Jamie peidab end aastaid pärast koju saabumist ja tervenemist mägedes, kuhu Fergus ja teised Lallybrochi poisid talle süüa toovad ja aegajalt käib ta ka majas, näiteks siis kui Jenny oma viimast last, väikest Ianit, sünnitab. Kuid ajad on rasked ja ta ei suuda ka enam vaikuses koopas istuda, seega laseb ta end üles anda, ning pearaha eest, elab ta pere veel pikka aega, mitte küll mugavalt, kuid vähemalt ei ole nad laus näljas.

Vanglas on Jamie teiste Šotlasete liider ja vanglaülem võõrustab teda kord nädalas, et rääkida vangide muredest ning samas ka lihtsalt suhelda kellegi intelligentsega. Kui vanglaülem vahetub, siis uus ei taha esialgu jätkata sama traditsiooni, eriti kui ta kuuleb, kes on see liider, sest John Grey kardab, et Jamie ta ära tunneb, ning teda alandama hakkab. Kuid asjad lähevad ikkagi nii, et Johnil on vaja Jamie abi ja lõpuks istuvad nad ikkagi kord nädalas õhtusöögi lauas ja räägivad nii muredest kui ka raamatutest või filosoofiast. Ning mida aeg edasi, seda enam muutuvad Johni tunded Jamie vastu tõsiseks.

Jamie isegi korraks põgeneb, kuid ta saadakse kohe uuesti kätte, kuid kui vangla laiali saadetakse, ei saadeta Jamiet mitte Ameerikasse, vaid tema läheb Johni tuttavate juurde Järvemaale. Seal saab temast tallimees, kes hakkab meeldima peretütrele ning kes sunnib Jamiet endaga enne pulmi magama, või ta reedaks oma vanematele, et Jamie suhtleb endiselt oma perega.

Väike William on ainus, kes Jamiet veel tema tallimehe kohal kinni hoiab, kui talle antakse võimalus ametlikult vabaks saada ja tagasi Šotimaale minna, kuid aja möödudes tuleb Jamiel tunnistada, et just Williami heaolu silmas pidades tuleb tal siiski langetada oma elu valusaim otsus – seda siis peale seda kui ta Claire läbi kivide saatis – ning lahkuda.

Roger on leidnud infot, mis annab võimaluse uskuda, et Jamie peaks olema kakskümmend aastat pärast Cullodeni Edinburgis, ning pidama trükkali ametit, ning sellest Clairele piisab, et leida õige välimusega riided, vana raha, pakkida kokku veel paar vajalikku asja, ning minna. Lahkumine on raske, kuid Brianna mõistab ja annab Claire Jamiele tagasi.


 Loomulikult pole Jamie ja Claire elu kunagi rahulik ja igav. Otse loomulikult hakkavad igasugused uskumatud ja usutavad asjad toimuma nende kohtumise hetkest saati. See osa lõppeb siis kui Jamie, Claire, Fergus ja väike Ian asuvad teele tagasi Lallybrochi.

Kui eelmises raamatus oli vaid natuke Rogeri häält sisse toodud, siis selles raamatus on lisaks Claire jutustusele ka Jamie ja Rogeri osad ja lugu läheb ise üha põnevamaks. Mulle meeldib seda sarja lugeda, vaatamata sellele, et ma olen kõik raamatud juba varem ju läbi lugenud (loe: neelanud), on väga huvitav nüüd uuesti rahulikult lugeda ja avastada asju, mida ennem ei pannudki võib-olla tähele, sest siis veel ei osanud neid meeles pidada, et edaspidi tabada ära ühe või teise asja alguskohta.

Hea raamat ja ma loodan, et teine osa Rändajast tuleb ikka välja enne kui Võõramaalase telesarja kolmas hooaeg ekraanile jõuab.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar